Rendezvény helyszínek

Bajna

Töki pompos

A község első írásos említése 1293-ból származik, de mint azt az ásatásokon talált leletek is bizonyítják, már az őskortól lakott hely volt.
Bajna a Török hódoltság alatt sem néptelenedett el.

A falu temploma 1484-ben épült egy hajóval, majd később Simor János esztergomi hercegprímás bővíttette ki egy kereszthajóval és két mellékhajóval, illetve ő emeltette az általános iskola épületét is. A templom kapcsán feltétlenül meg kell említenünk az egyedülálló gótikus szentségfülkéjét és ugyancsak egyedülálló bélletes kapuját.

Biatorbágy

Töki pompos

Biatorbágy Pest megye nyugati részén, Fejér megyével határos területén helyezkedik el. Északról Páty és Budakeszi, keletről Budaörs és Törökbálint, délkeletről Sóskút, délről a Fejér megyei Etyek, nyugatról Herceghalom települései határolják.

A település belterülete a Zsámbéki-medencében terül el, ezt ÉNY-DK irányban a Budai-hegység övezi, a keleti rész a Budaörsi-medencébe nyúlik át.

Területe: 4379 ha, lakóterülete: 496 ha, állandó lakossága: 2012. január 1-jén 12496 fő, az 1985 óta tartó csökkenés 1991-től megfordult.

Bicske

Bicske a Budapest–Győr–Hegyeshalom–Bécs vasútvonalon fekszik élénk vasúti forgalommal. Elővárosi szerelvények kötik össze Budapesttel, Tatabányával, Komárommal és Győrrel. Gyorsvonatok járnak innen Budapest, Győr, Hegyeshalom, Sopron, Szombathely és Pozsony irányába. Régen Lovasberény-Székesfehérvár felől is jártak ide vonatok, ezen a vonalon azonban el van a pálya bontva.

Budai Vár

Töki pompos

A Budai várnegyed Budapest I. kerületének egyik városrésze Vár néven. 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján Budai várnegyed néven szerepel.[2] Területén számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóházak és középületek található. A Budai várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed.

1243-ban indult meg a vár építése az akkori neve szerint "pesti Újhegyen", a mai budai Várhegyen. 1246-ban a várható újabb mongol támadás miatt felgyorsult az építkezés. 1255-ben IV. Béla oklevelében, mint megépített várat említette már.

Budajenő

Töki pompos

Budapest központjától 22 km-re, Budakeszitől 10 km-re található, a Zsámbéki-medence északkeleti peremén. A fővárostól a Budai-hegység koszorúja, a tőle északabbra fekvő Nagykovácsitól e hegységnek a legmagasabb része (a Nagy-Kopasszal) választja el.