Budapest, Király utca

Töki pompos

"A Király utca Budapest VI. és VII. kerületének határvonalán, a Deák Ferenc tér és a Lövölde tér között húzódik kb. 1,6 kilométer hosszúságban, a Teréz körútra merőlegesen. A Deák tér és a Nagymező utca közötti belső szakasza csendesebb, alacsony forgalmú és szűkebb keresztmetszetű. Egyben a Zsidónegyed északnyugati határa is. A Nagymező utca és a Lövölde tér közötti külső szakasz jóval forgalmasabb. Sűrű trolibusz közlekedéssel és sok üzlettel bír.
Neve a mai Deák térnél állott König von Engelland fogadó nevéből származik.

Az 1740-es években a Károly körúttól a Jókai (Gyár) utcáig Mittermayerischegasse, majd onnan a Lövölde térig Lerchenfeldgasse (Pacsirtamező utca). 1786 körültől Englischegasse (Angol utca), az 1790-es évektől Engelische König Gasse (Angyali Király utca). 1810-től Englischer König Gasse (Angol király utca), 1820-tól a bécsi kongresszusra utalva Drei König Gasse (Három király utca) volt a neve, ez rövidült 1836-tól König Gassére, amit 1874-ben Király utcára magyarítottak. 1950 és 1990 között Majakovszkij utcának hívták.

Az utca nevezetességeinek többsége a Deák Ferenc tér és a Nagykörút közötti szakaszra esik.

A 27-es szám alatt volt megtalálható Ungerleider Mór Velence nevű kávéháza, ahol 1891–92 körül vetítettek először mozgóképeket. A 36-os Hild házban született Petschauer Attila kardvívó világbajnok, a 37-esben Szomory Dezső. A közeli Kisfuvaros utca – Király utca találkozásánál nyílt a gettó egyik kijárata.

A Csányi utca – Király utca sarkán található az 1847–48-ban épült, cirádás, impozáns Pekáry-ház (építtetője, Pekáry István városi rendőr alkapitány volt), 1899-től itt élt egy ideig fiatal feleségével Krúdy Gyula. A Pekáry-házzal szemben magasodik a Kasselik Fidél által tervezett barokk terézvárosi templom körerkélyes tornya (helyén korábban, 1781-től fatemplom állt). A Liszt Ferenc téren található Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem bejárata is a Király utca felől nyílik (ennek helyén korábban kuplerájok, selyemgyár és a Vakok Intézete állt).

A Nagykörút és a Lövölde tér közé eső részen kevesebb romantikus vagy klasszicista épület, több eklektikus bérpalota található. A 71. szám alatt működött 1873-tól a Rákosi Szidi és fia, Beöthy László által alapított Király Színház, helyén ma érdektelen szürke épület áll. Az utca ezen a részén született Gróf András (Andrew S. Grove), Wigner Jenő, itt lakott Erkel Ferenc, Weiner Leó, Kabos Gyula, Rákosi Szidi, Agárdy Gábor és Salamon Pál.

Az utcában eredetileg közlekedő 10-es villamost 1949. december 11-én váltotta fel a 70-es trolibuszjárat és az 1957-ben indult párja, a 78-as."

Forrás: Wikipédia

Térkép

Javascript is required to view this map.