Bajna

Töki pompos
Honlap: www.bajna.hu

Bajna csodálatos környezetben, az erdőkben és vadregényes tájakban gazdag Bajnai-medencében fekszik a Gerecse szívében. A több mint 2000 lakosú település a Dorogi kistérségben található, Komárom-Esztergom megyében.

A község első írásos említése 1293-ból származik, de mint azt az ásatásokon talált leletek is bizonyítják, már az őskortól lakott hely volt.
Bajna a Török hódoltság alatt sem néptelenedett el.

A falu temploma 1484-ben épült egy hajóval, majd később Simor János esztergomi hercegprímás bővíttette ki egy kereszthajóval és két mellékhajóval, illetve ő emeltette az általános iskola épületét is. A templom kapcsán feltétlenül meg kell említenünk az egyedülálló gótikus szentségfülkéjét és ugyancsak egyedülálló bélletes kapuját.

Az 1700-as években a falu a Sándor család kezére kerül, az ő nevükhöz fűződik a Sándor- Metternich-kastély mely 1720 körül épült.
A család leszármazottja volt Gróf Sándor Móricz az Ördöglovas. A gróf híres volt fogadásairól és elképesztő kaszkadőrmutatványairól. A faluban több legenda is kapcsolódik a nevéhez. A kastélyt a gróf építtette át a neves építész Hild József tervei alapján, felesége Metternich Leontina tiszteletére. Bajna határában fekvő Őr-hegyen a Gróf tiszteletére a falubeliek keresztet állítottak..

Bajna Tűzoltó Egyesülete is figyelemre méltó, 2003-ban ünnepelte a 125. évfordulóját. 2005 végén az egyesület köztestületté alakult és működési területet kapott, melyhez Bajnán kívül még hat környékbeli település tartozik. A tűzoltók 24 órás készenléti és híradó ügyelettel gondoskodnak a terület tűzvédelméről.

Napjainkban a településen több egyesület is működik, melyek programjaikkal színesítik és segítik az itt élők mindennapjait.

(forrás: www.bajna.hu)

Térkép

Javascript is required to view this map.
2009. május 9.